TDC NET sætter ny standard: Lancerer Danmarks første 10 Gbit/s-fibernet til husstande

TDC NET Hjemmearbejdsplads Kvinde Terrasse Bærbar Low Srgb Retouche

Fremtidens internet rykker helt tæt på, når TDC NET – som første selskab i Danmark – begynder at skrue markant op for hastighederne på sit fibernet til husstande. Til juni åbnes dels for muligheden for op til 2Gbit/s i hele nettet, dels for op til 10Gbit/s-fibernet til de adresser, hvor TDC NET allerede har rullet teknologien ud. Med de ultrahøje hastigheder vil TDC NET muliggøre fremtidige digitale løsninger.

Når det gælder fremtidens internet, så tager TDC NET nu et banebrydende skridt og lancerer som det første selskab i Danmark 10 Gbit/s-fibernet til private kunder. Danmarks forbrug af data er nemlig markant stigende. Vi danskere surfer, streamer, gamer, gemmer i ’skyen’ og bruger i det hele taget internettet i en grad, så vi hvert år samlet set øger vores dataforbrug med op mod 25 procent.

Som landets største leverandør af digital infrastruktur har TDC NET altså taget bestik af denne udvikling og introducerer om få måneder nye, højere hastigheder på sit fibernet. Den 10. juni bliver 2Gbit/s-fibernet således introduceret i hele netværket, mens 10Gbit/s-fibernet indledningsvis bliver mulig, hvor teknologien allerede er rullet ud – det vil sige udvalgte adresser i en række større byer som fx Roskilde, Helsingør og Hillerød.

Løbende vil stadig flere kunne få tilbudt muligheden, efterhånden som fibernettet udbygges til de højere hastigheder. De fleste slutkunder vil samtidig have brug for at opgradere deres router.

”Det er en del af vores DNA at være med til at understøtte og fremtidssikre landets digitale udvikling. Derfor var vi først i Danmark til at introducere 5G-teknologien, og nu mener vi, at tiden igen er moden til at flytte nogle digitale hegnspæle. Dette initiativ bekræfter vores position som markedsleder inden for digital infrastruktur og vores engagement i at drive den digitale udvikling fremad,” siger kommerciel direktør hos TDC NET, Robert Dogonowski, og fortsætter:

”Der ligger i fiberteknologien nogle fantastiske udviklingsmuligheder, der blot venter på at blive realiseret. I dag går vi derfor i gang med at gøre vores fibernetværk klar til at levere de ultrahøje hastigheder, som vi som samfund får brug for i kommende år. Allerede fra 10. juni vil vi give internetudbyderne mulighed for at tilbyde deres kunder adgang til vores 10Gbit/s-fibernet, hvor vi allerede har rullet teknologien ud. I et højt tempo derefter vil tilslutning i stadig flere områder blive mulig. De fleste slutkunder vil blot skulle huske på, at de også skal opgradere deres router for at få glæde af de nye hastigheder.”

Robert Dogonowski fremhæver desuden, at fiberteknologi ikke alene trumfer mobilt bredbånd på hastigheden, men også tilbyder en stabilitet, som er uovertruffen. Derudover er den mere bæredygtig og energieffektiv, når der skal flyttes store datamængder.

Højere hastigheder muliggør udvikling

Selv om TDC NET ser, at behovet for langt højere hastigheder er på vej, så handler beslutningen om 10G også om at sikre den digitale transformation af vores samfund og muliggøre en udvikling, som vi ikke helt kan forestille os endnu.

”Det er ikke kun et spørgsmål om at tilbyde højere hastigheder er og nu – det drejer sig om at sætte scenen for morgendagens digitale opdagelser og innovationer. Som landets ældste infrastrukturselskab handler det for os også om at tage ansvar for fremtiden og påtage os den ’enabler’-rolle, vi her har lejlighed til at spille for samfundet,” siger Robert Dogonowski og uddyber:

”Vi har muligheden for at udbygge vores infrastruktur, og dermed gøre det muligt for andre at udvikle løsninger, der drager fordel af de høje hastigheder og den store stabilitet. Vi kan allerede nu ane nogle af de områder, der kan få stor fordel af det her initiativ – såsom AI, VR, cloudløsninger og måske endda digital sundhed – men jeg er også sikker på, at vi om fem til ti år vil se nye digitale løsninger, der er udviklet som følge af 10 Gbit/s-fibernettet. Heriblandt også nogle som vi i dag slet ikke kan forestille os,” siger Robert Dogonowski.

FAKTA

  • TDC NET giver fra 10. juni internetudbyderne mulighed for at lade kunder i en række områder komme på selskabets 10Gbit/s-fibernetværk. Samtidig bliver det muligt at bestille downloadhastigheden 2Gbit/s, som er en fordobling af hastigheden, i hele TDC NET’s fibernet.
  • Produktet 2/1 Gbit/s leveres på GPON-teknologi og er tilgængelig for alle 628.000 adresser på TDC NET’s fibernetværk med det samme. På produktet 2/1 Gbit/s vil kunden kunne opleve hastigheder op til 1,9/0,95 Gbit/s på sin internetforbindelse.
  • Produktet 10Gbit/s-fibernet leveres via XGS PON-teknologien, der er nyeste teknologi på området, og som TDC NET i første omgang kan levere til 35 procent af selskabets Fiber netsværk. I løbet af 2024 og 2025 vil muligheden blive udvidet yderligere. På produktet 10Gbit/s vil kunden kunne opleve hastigheder op til 8,5/6 Gbit/s på sin internetforbindelse.
  • De fleste kunder vil have behov for at skifte til en nyere router for at få glæde af de højere hastigheder
  • Datainfrastruktur-selskaber i lande som Italien, Frankrig og Holland har allerede indført 10Gbit/s-fibernet.